La Isla Bonita

FRED REIST: BELIZE TRAVELBLOG #6

Onze boottocht duurt 30 minuten van Caye Caulker naar het ten noorden gelegen Ambergris Caye.  De bestemming met de meeste uitgaansmogelijkheden in Belize. We hebben best zin in wat drukte en zijn blij de eerste nacht door te brengen in San Pedro, de hoofdplaats op het door Madonna bejubelde “La Isla Bonita”.

Ramon’s Village ligt op steenworp afstand van de steiger waar reisgenoot Bob en ik door de watertaxi worden afgezet. Ramon’s Village biedt tropische huisjes verspreid op het strand, een prima restaurant, adembenemende snorkel tochten en een top duikschool. Een leuk hotel voor actieve families en dichtbij de bars, winkeltjes, restaurants en clubs van San Pedro.

Belize heeft het op één na grootste barrier reef ter wereld en na een kwartiertje varen ontdekken wij onder begeleiding van een medewerker van Ramon deze fraaie onderwater wereld. Onze snorkel tocht gaat door het Hol Chan Marine Reserve. Kleurrijk koraal, barracuda’s, zeeschildpadden en talloze andere mooie creaties.  Op de terugweg gaan we nog even voor anker in Shark- Ray Alley.  Een onderwater weg dwars door het barrier reef en de favoriete plek voor haaien en pijlstaartroggen.

In de “Rough Guide” staat ; “Swimming here poses almost no danger”. Het woord “almost” blijft toch een beetje malen in mijn hoofd. Wij lezen ook; “There  is a possibility that a shark could accidentally bite a hand – as has occasionally happened”. Bob merkt bemoedigend op, dat er dus nooit een hand of een ander lichaamsdeel  helemaal afgehapt is en we hooguit een snee kunnen oplopen en verder leven met een stoer litteken. Daar houden we het maar op en enigszins nerveus springen we het water in.

Belize weet ons iedere dag weer te imponeren en uit te dagen. De ene dag voelen we ons als Indiana Jones, de andere dag als Steve Irwin. Zwemmen tussen de haaien en roggen kan op ons lijstje van ervaringen die we nooit meer zullen vergeten.

Nog vol met adrenaline duiken we het avondleven van San Pedro in. De bekendste nachtclub is Jaguar’s Temple en is open van donderdag tot en met zaterdag. Wij zijn er op dinsdag, dus het wordt geen latertje. De sfeer op het eiland is op zijn hoogtepunt rondom zonsondergang en in de vroege uren van de avond.

Het eten in Belize is overal goed en in San Pedro dineren we voortreffelijk bij Elvi’s Kitchen. Een begrip in San Pedro en terecht. Na het eten van de “catch of the day” doen we nog even ons best met wat wijntjes bij Fido’s, maar om een uurtje of tien zijn de gasten ten opzichte van het driekoppige bandje in de minderheid. We gaan slapen.

De volgende dag haalt de boot van Portofino Beach Resort ons op en even later worden we hartelijk verwelkomd door het vriendelijke en professionele team van Jan en Sandra van Noord. De eigenaren van dit sfeervolle “barefoot luxury” resort verhuisden in 2001 van België naar Belize en hebben een paradijsje gecreëerd. Helemaal in de stijl van Belize. Romantisch, culinair, actief als je zin hebt om te kajakken, te snorkelen of te duiken en lui als je zin hebt om helemaal niks te doen.

We voelen ons snel thuis in onze ruime, tropische kamer met alle moderne gemakken. Helemaal wanneer de  ”soap butler” onze veranda op komt lopen.  Wij mogen onze zeep voor de dag uitzoeken en kiezen voor bergamot. De eucalyptus zeep onthouden we voor de volgende keer.

Hun inmiddels bekende restaurant biedt het beste wat Belize en de oceaan te bieden hebben met Europese accenten. Tijdens het diner met Sandra en Jan smult Bob van zijn beef met gorgonzola en ik van een verse krab.

We willen wel weken blijven, maar moeten door naar een volgend en helaas laatste resort van onze reis.  Na een verrukkelijk ontbijt brengt de boot ons naar Las Terrazas. Sandra zwaait ons hartelijk uit.

Belize is zeer populair bij Amerikaanse toeristen. Ze zijn overal. Diverse keren per dag wordt ons de standaard vraag gesteld; “where are you guys from?” Altijd de openingszin voor wat de ene keer aanvoelt als een opdringerig kruisverhoor en de andere keer als oprechte belangstelling.

Ook in de watertaxi is het weer raak.  Een energieke en hartelijke, Amerikaanse dame begint spontaan een heel verhaal. Door de herrie van de boot kunnen we haar niet goed verstaan, maar we vermoeden dat ze het heeft over de begrafenis van haar man. Vredig ingeslapen, omringd door dierbaren en met de nummers; “We are family” en “Ain’t no mountain high enough” op de achtergrond. Pas veel later hebben we door, dat het gaat over het laten inslapen van haar trouwe Maltezer Leeuwtje.  Aangekomen bij ons hotel krijgen we allebei een stevige omarming van haar.

Las Terrazas is een modern resort op Ambergris Caye met riante appartementen en beachvilla’s. Wit, strak, spa, fusion, lounge….. Het had ook in Europa kunnen zijn, maar biedt ondertussen een tropische plek om de ene avond zelf te koken of een pizza te bestellen en de andere avond te smullen in restaurant O. Dat laatste is wat Bob en ik doen. Andere gasten een avondje naar San Pedro. Je bent er zo met een watertaxi of met je eigen golf karretje. Of hebben on line hun boodschappen besteld en deze laten bezorgen. Alle accommodaties van Las Terrazas beschikken over een ruime keuken en een groot terras.

Ambergris Caye mag dan wel de meest toeristische plek van Belize zijn, het is zeker niet verpest.  Dit tropische eiland is vol met karakter en biedt voldoende actie, zowel onder water als in de bars en clubs, maar ook een relaxte sfeer. Voor ons een mooie afsluiter van een boeiende reis. Madonna heeft groot gelijk; “This is where I long to be… La Isla Bonita”

Link to the article
Author: Fred Van Eijk
Pictures taken by Fred Van Eijk and Bob Heijne

Louis checking in at Portofino Beach Resort #ambergriscaye #belize #louisvuitton